Selasa, 25 Februari 2014

Bantuan Kecemasan Pada Orang Yang Kena Stroke

Stroke merupakan penyakit saraf yang paling sering mengakibatkan cacat dan kematian. Disamping menduduki peringkat utama diantara segolongan penyakit saraf yang mengakibatkan kematian, stroke juga merupakan salah satu dari tiga penyebab utama kematian pada umumnya.

Bacalah untuk pengetahuan anda dan mungkin ianya berguna jika ditakdirkan ada antara ahli keluarga, jiran dan rakan-rakan anda terkena penyakit ini suatu hari nanti. Risalah ini diterjemah dari risalah asal berbahasa Inggeris

Orang yg kena STROKE mendadak (jatuh di tandas) pembuluh darah ke otak akan pecah sedikit demi sedikit. Ingat,untuk mengatasi hal ini janganlah panik. 

Jika mangsa berada di tempat kejadian seperti bilik tidur, tandas, ruang tamu dan di mana jua, janganlah pindahkan di tempat lain kerana ia dikhuatiri akan mempercepatkan pemecahan pembuluh darah dan elakkan mangsa terjatuh sekali lagi kerana mangsa akan berada dalam keadaan yang sangat bahaya.

Cara Pertolongan Cemas Untuk Penyakit Stroke

tusuk jari dengan jarum steril

Caranya adalah dengan mengeluarkan darah mangsa dengan menggunakan jarum yang telah dibakar atau disteril kemudian ditusukkan di hujung setiap jari sampai darahnya keluar  1 hingga 2 titis. Kalau darahnya tidak keluar, urutlah jari mangsa sampai terkeluar darahnya.

cucuk daun telinga
Selepas Prosedur di atas, mangsa akan sedar beberapa minit kemudian. Jika mangsa mulutnya senget, tariklah kedua daun telinganya sampai merah dan cucuk daun telinga dengan jarum steril sampai darah keluar  1-2 titis. 

Setelah mangsa sedar dan mulutnya sudah kembali normal, barulah pesakit boleh dibawa ke hospital.

Biasanya orang yang terkena STROKE, pembuluh darahnya akan lebih cepat pecah kerana goncangan dalam perjalanan ke rumah sakit.  Mangsa yang tidak sedar kembali/pengsan biasanya akan cacat/lumpuh. (Kita harus ingat MENGELUARKAN DARAH dari jari orang yang terkena STROKE, kita sudah boleh menolong orang tersebut dari penyakit STROKE yang boleh membawa maut).

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Jom Ikut Blog Ini!

Follow by Email