Khamis, 24 April 2014

Resepi Chocolate Lasagna

‪السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Chocolate Lasagna

Resepi ni Cik Siti cilok semata-mata dari facebook Resepi Pastry. Nampak menyelerakan bukan? Cik Siti  share supaya anda pun terliur macam Cik Siti juga..hehe. Ada pasang angan nak buat tapi tak tahu tahun bila boleh siap.

Bahan-Bahan A:

36 ketul oreo dikisar (ambil krimnya sekali) 
6 sudu besar butter dicairkan 
Campurkan kesemua bahan di atas dan gaul rata. Ketepikan. 

Bahan-Bahan B:

200 gm cream cheese 
1 cawan Non-dairy whipping cream 
100 gm gula kastor (boleh juga guna gula aising jika suka)
2 sudu besar susu segar 

Cara-Cara:

1. Pukul cream cheese sehingga lembut. 

2. Kemudian masukkan gula kastor atau gula aising dan pukul lagi sehingga ianya lembut dan gebu. 

3. Masukkan susu segar dan pukul sebati. Ketepikan. 

4. Di dalam bekas yang lain, pukul Non-dairy whipping cream hingga kental. 

5. Kemudian campurkan ke dalam adunan cream cheese tadi dan kaup balik sehingga sebati. Masukkan ke dalam piping bag. 

Bahan-Bahan C (CHOCOLATE COCONUT PUDDING):

1/4 cawan tepung jagung 
1/2 cawan gula kastor 
1/8 tsp garam 
1 1/2 cawan susu segar + 1 1/2 cawan santan pekat 
185 gm dark chocolate, dicincang 
1 tsp esen vanilla 
1 tbsp serbuk koko 

Cara-Cara:

1. Campurkan tepung jagung bersama gula dan garam ke dalam bekas. 

2. Kemudian campurkan susu segar dan kacau perlahan. Masak di atas double boiler dengan api sederhana. Sentiasa menggaul adunan sehingga ianya sebati dan pekat (15 - 20 minit). Boleh guna hand whisk . 

3. Tambahkan coklat cincang dan kacau selama kira-kira 2 - 4 minit atau sehingga puding kental. 

4. Kemudian alihkan dari api dan masukkan esen vanilla. Kacau rata. 

5. Sejukkan dan ketepikan. 

** Note : Tapis puding dengan menggunakan penapis sekiranya puding yang terhasil itu berketul-ketul.

Cara Melapis:

1. Masukkan sedikit biskut oreo kisar (bahan A) ke dalam bekas yang digunakan. 

2. Kemudian picitkan adunan bahan-bahan B di atasnya. 

3. Lapis di atasnya dengan chocolate coconut pudding dan ratakan. 

4. Picitkan lagi adunan bahan-bahan B di atasnya. 

5. Taburkan dengan chocolate chips, biskut oreo kisar dan sedikit parutan coklat. 

6. Sejukkan di dalam peti ais sebelum dinikmati.

Selamat Mencuba 

15 ulasan:

  1. Balasan
    1. try la sis..nnti da siap pos ckit kat cik siti ye..hehe

      Padam
  2. Balasan
    1. mesti lagi sedap kalau Yun Sing yg buat..

      Padam
  3. saya pun ad share juga resepi ni di FB tapi tak sempat nak buat lagi...suami tengok gmbr pun terliur..hahah..:D

    Salam Perkenalan. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu la tgk gmbr pun da terliur..hehe

      Padam
  4. lezat ni kuenya, hehehe
    *blogwalking ya :D

    BalasPadam
  5. Balasan
    1. hehe..jgn lupa lap ye air liur tu suria

      Padam
  6. kemain lecehnyer nak buat, beli jela..hehe

    CN klik ribena disini & followers ke 57 ;)

    BalasPadam
  7. dear...please remove word verification tu, thanks ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. tq CN bgtau..x perasan pulak de verfication tu..hehe
      maaf atas kesulitan

      Padam
  8. Salam...sy da try buat smalam..tp knapa puding sy pnye ttp meneleh.sbb msk x btul2 pekat ke ap ek..rase mmg best..

    BalasPadam
  9. Ketinggalan tul...arini baru tahu pasal choc lasagna nih...nti leh la try...

    BalasPadam

Google+ Badge

Jom Ikut Blog Ini!

Follow by Email