Isnin, 13 Januari 2014

Perbanyakkan Doa Di Dalam Sujud. Pasti Doamu Diperkenankan Allah

sujud doa

Dalam menjalani kehidupan harian yang sibuk dan padat, kita sering terlupa bahawa Allah SWT sentiasa berada bersama kita dan Allah SWT berjanji akan memudahkan urusan seharian jika kita meminta kepada-Nya.

Bukan hanya kepada perkara yang besar, sekecil-kecil perkara pun, Allah SWT itu Maha Mendengar keluhan hambanya.

Seperti firman-Nya dalam Surah al Mu’min ayat 60: “Dan Tuhanmu berfirman, Berdoalah kepada-Ku, nescaya akan Kuperkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri daripada menyembah-Ku, akan masuk neraka jahanam dalam keadaan hina dina.”

Baginda Rasulullah SAW sendiri bersabda yang maksudnya: “Tiadalah di atas dunia ini seorang Muslim yang berdoa melainkan akan diperkenankan Tuhan atau dipalingkan daripadanya kejahatan selama dia tidak berdoa perkara-perkara yang berdosa atau membuat perkara yang memutuskan tali persaudaraan. Lantas seorang lelaki berkata: Kalau begitu kita perbanyakkan doa? Jawab Baginda: Di sisi Allah (penerimaan) lebih banyak.” (Riwayat at Tirmirzi)

Perbanyak doa ketika sujud

Dari Ibnu Abbas ra katanya: “Rasulullah SAW membuka tirai (kamarnya ketika Baginda SAW sakit sebelum wafat), ketika jemaah sedang solat berjemaah diimamkan Abu Bakar. Lalu Baginda bersabda: Sesungguhnya tidak ada lagi wahyu kenabian yang ketinggalan yang harus aku sampaikan, kecuali mimpi baik seorang Muslim. Ketahuilah! Aku dilarang membaca al-Quran dalam rukuk dan sujud. Agungkanlah Allah Azza Wa Jalla di dalam rukuk dan perbanyakkanlah doa di dalam sujud pasti doamu diperkenankan Allah SWT.”

Kedudukan sujud ialah dengan meletakkan kedua tangan, lutut, hujung kaki, dan dahi pada lantai. Ketika Allah meminta para malaikat bersujud kepada Nabi Adam AS bererti inilah tingkat tertinggi daripada satu penghormatan.

Sujud hanyalah untuk Allah. Allah meminta malaikat sujud hormat, bukan sujud penyembahan dan mengajar kita bahawa tingkat paling tinggi daripada rasa hormat adalah "Sujudlah pada Ku." Tidak ada penyembahan yang lebih baik daripada sujud.

Itulah sebabnya mengapa umat Islam berbeza daripada umat agama lain. Mereka meletakkan dahinya atau kepalanya yang paling mulia ke tanah. Hal ini sekali gus membuang sifat angkuh seseorang dan menggantinya dengan berserah kepada Tuhan yang paling Agung.

Inilah nilai kehambaan yang sebenar yang mengundang rahmat dan keberkatan daripada Allah SWT.
Sujud juga mengasuh hati manusia bukan saja supaya mengingat akan asal kejadiannya tetapi juga akan dikembalikan ke tanah iaitu menemui ajal kematian.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Jom Ikut Blog Ini!

Follow by Email