Khamis, 6 Mac 2014

Hukum Menambahkan Nama Suami Di Belakang Nama Isteri

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

suami dan isteri cincin

Cik Siti terjumpa artikel ini di wall sahabat fb dan tertarik untuk berkongsi dengan orang lain. Ramai wanita muslimah setelah menikah, lalu mengabungkan namanya dengan nama suaminya, misalnya: Maryani menikah dengan Rahmat, kemudian ia memakai nama suaminya sehingga namanya menjadi Maryani Rahmat.


Seperti menjadi trend wanita-wanita di laman sosial mereka meletak nama suami di belakang nama mereka tanpa mengetahui akan hukumnya. Sama- sama kita baca ya:-


Bagaimana pandangan Islam mengenai perihal penamaan ini ? Dalam ajaran Islam, Hukum Penamaan adalah hal yang penting. Setiap laki-laki ataupun perempuan hanya diperbolehkan menambahkan “nama ayahnya” di belakang nama dirinya dan mengharamkan menambahkan nama lelaki lain selain ayahnya di belakang namanya, meskipun nama tersebut adalah nama suaminya.


Kerana dalam ajaran Islam. Nama lelaki di belakang nama seseorang bererti keturunan atau anak dari lelaki tersebut. Sehingga, tempat tersebut hanya boleh untuk tempat nama ayah kandungnya sebagai penghormatan anak terhadap orang tua kandungnya.


Berbeza dengan budaya barat, seperti isterinya Bill Clinton: Hillary Clinton yang nama aslinya Hillary Diane Rodham; isterinya Barrack Obama: Michelle Obama yang nama aslinya Michelle LaVaughn Robinson, dan lain-lain.
Hadist mengenai perihal penamaan ini sangat shahih. Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda,
مَنِ ادَّعَى إِلَى غَيْرِ أَبِيهِ أَوْ انْتَمَى إِلَى غَيْرِ مَوَالِيهِ، فَعَلَيْهِ لَعْنَةُ اللهِ وَالمَلاَئِكَةِ وَالنَّاسِ أَجْمَعِينَ، لاَ يَقْبَلُ اللهُ مِنْهُ يَوْمَ القِيَامَةِ صَرْفًا وَلاَ عَدْلاً
“Barang siapa yang mengaku sebagai anak kepada selain bapaknya atau menisbatkan dirinya kepada yang bukan walinya, maka baginya laknat ALLAH, malaikat, dan segenap manusia. Pada hari Kiamat nanti, ALLAH tidak akan menerima darinya ibadah yang wajib mahupun yang sunnah” Dikeluarkan oleh Muslim dalam al-Hajj (3327) dan Tirmidzi dalam al-Wala’ wal Habbah bab Ma ja’a fiman tawalla ghoiro mawalihi (2127), Ahmad (616) dari hadits Ali bin Abi Tholib rodhiyallohu anhu.
Dan dalam riwayat yang lain :
مَنِ ادَّعَى إِلَى غَيْرِ أَبِيهِ وَهُوَ يَعْلَمُ أَنَّهُ غَيْرُ أَبِيهِ، فَالجَنَّةُ عَلَيْهِ حَرَامٌ
“Barang siapa bernasab kepada selain ayahnya dan ia mengetahui bahwa ia bukan ayahnya, maka surga haram baginya.” Dikeluarkan oleh Bukhori dalam al-Maghozi bab : Ghozwatuth Tho`if (3982), Muslim dalam “al-Iman” (220), Abu Dawud dalam “al-Adab”
Hadist yang juga mendukung hal ini adalah:
لَيْسَ لَهُ فِيهِمْ – أي نسب – فَلْيَتَبَوَّأْ مَقْعَدَهُ مِنْ النَّارِ
Artinya: tidaklah seseorang mendakwakan kepada selain ayahnya sedangkan dia mengetahuinya kecuali dia telah kafir, barangsiapa yang mendakwakan kepada suatu kaum sedangkan dia tidak memiliki nasab dari mereka, maka hendaklah dia memesan tempatnya dalam neraka (Bukhari – 3508)
اللَّهِ وَالْمَلائِكَةِ وَالنَّاسِ أَجْمَعِينَ ) رواه ابن ماجة (2599) وصححه الألباني في صحيح الجامع (6104
Dan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Barangsiapa yang menisbatkan dirinya kepada selain ayahnya, maka baginya laknat ALLAH, para malaikat dan manusia seluruhnya”. [HR Ibnu Majah(2599) dan dishahihkan oleh Syeikh Al-Albani dalam Shahihul Jami’ (6104)]
Sebaiknya jika ingin juga menggunakan nama suami ialah  dengan memberikan suatu keterangan: misalkan Maryani menikah dengan Rahmat, maka silakan memperkenalkan diri dengan sebutan: Maryani isterinya Rahmat atau hanya dengan Nyonya Rahmat, Ibu Rahmat atau untuk lebih unik Isteri En. Rahmat..
Hal tersebut di atas tidak berkaitan dengan permasalahan nasab/garis keturunan. Kerana di dalam hukum Islam jika Maryani menggabungkan namanya menjadi Maryani Rahmat, hal itu beerti Maryani anak kepada Rahmat.
Tidak kita temukan dalam sunah Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam yang menunjukkan bahwa isteri dinisbatkan kepada suaminya, kerana para isteri Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam telah menikah dengan manusia yang paling mulia nasabnya namun tidak seorang dari mereka yang dinisbatkan kepada nama beliau shallallahu ‘alaihi wasallam, bahkan mereka semua masih dinisbatkan kepada ayah mereka meskipun ayah mereka kafir, demikian pula para isteri sahabat radhiallahu anhum dan yang datang setelah mereka tidak pernah mengganti nasab mereka.
Kesimpulannya kita sebagai muslim yang memiliki jati diri, yang taat kepada ALLAH Ta’alaa hendaklah kita mencontoh apa yang telah diajarkan Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam. Sumber
Semoga bermanfaat.

5 ulasan:

 1. Yang menggabung nama suami&isteri macamne lak ye......???

  BalasPadam
  Balasan
  1. Cik na pengabungan nama suami isteri dibolehkan asalkan hasil gabungan tu bermaksud yang baik.

   Padam
  2. Betul ke dibolehkan? Ada hadis atau nas sbg sandaran?sbb klu baca artikel di atas mmg terang2an diharamkn.

   Padam

Jom Ikut Blog Ini!

Follow by Email